17 listopada 2013

Kaszka 5 przemianowa - na śniadanie i kolacje

Zupka, kaszka i czasem deserek -  zawsze staram się mieć w lodówce w ilości wystarczającej na 3-4 dni.

Każdy dobrze wie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ale jak zależy nam na nieprzerwanym śnie, to i kolacja może okazać się równie ważna!
Kaszka na płatkach owsianych jest tak treściwa, że istnieje duża możliwość, że nasyci Brzdąca tak, że z głodu do rana się nie obudzi (szkoda tylko, że to nie tylko głód budzi nasz dzieci...ale jak nie głód to co?).

Mniej więcej co 4 dni przygotowuję Jasiowi wielki słój kaszki wg 5 przemian, liczę, że dzięki temu nie będzie miał problemów z przyswajaniem różnych smaków.

Jak?
krok 1 - zagotuj 2 litry wody i dodaj 1/4 łyżeczki kurkumy
krok 2 - dosyp 4 łyżeczki kaszy kukurydzianej i dodaj 1/3 łyżki masła klarowanego (ja dodaję olej kokosowy lub olej lniany)
krok 3 - dodaj szczyptę cynamonu
krok 4 - dodaj 8 łyżek stołowych płatków owsianych 
krok 5 - dodaj szczyptę kardamonu oraz szczyptę imbiru
           na koniec dodaj łyżeczkę soli
Mieszaj co jakiś czas i gotuj przez 40 min. Na koniec zblenduj na gładką masę.

Kaszkę wzbogacam czasem jabłkami lub malinami.








Napisała Czarna Karla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz