15 listopada 2013

Jak nie schudnąć po ciąży? Season 1 Episode 3 Pizza włoska

Zaletą zamawiania pizzy do domu jest fakt, że nie trzeba się natrudzić, żeby pojawiła się na talerzu. Jest to niestety jedyna zaleta pizzy z dowozem do domu. Wady są następujące:
- długo się czeka
- dużo się płaci
- zjada się zazwyczaj chłodną
- zanim dojedzie - nie jest już chrupka
- nie wiadomo jakiej jakości są składniki, z których została zrobiona
- co gorsze - nie wiadomo jak świeże są te składniki
- regularnie pojawiają się błędy w zamówieniach itp itd...

A teraz przedstawiam przepis na pizzę włoską! Prosta do zrobienia, tania, nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych, robi tylko trochę bałaganu...  a smakuje  - jak w Mediolanie :)

Czas: 20 minut na rośnięcie ciasta + 10-12 minut na pieczenie (250 stopni C)

Składniki:
- woda ciepła 200 ml
- mąka typ 500 - 250 g
- koncentrat pomidorowy - mały słoiczek
- drożdże instant - 1 łyżka
- cukier - 4 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
- oregano
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- dodatki

Sprzęt: wałek do ciasta, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, miska, szklanka

Krok 1:
Ciepłą wodę wlej do szklanki, ok 3/4 objętości. Dosyp 2 łyżeczki cukru oraz łyżkę drożdży instant. Zamieszaj. Po kilku minutach dolej łyżkę oliwy z oliwek i wymieszaj.

Krok 2:
Wsyp do miski mąkę, sól i cukier. Dolej zaczyn drożdżowy i wygnieć na jędrną i sprężystą masę, która odlepia się od ręki. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Do szklanki po drożdżowym zaczynie wlej trochę ciepłej wody i wymieszaj razem z zawartością słoiczka koncentratu.

Krok 3:
Podziel gotowe ciasto na 2 części i rozwałkuj je na placki. Wałkuj na blacie lub stolnicy posypanej mąką. Placki powinny być cienkie i równo rozwałkowane. Ułóż papier na blasze do pieczenia i połóż na tym pierwszy placek. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok 250 stopni.

Krok 4:
Placek posmaruj koncentratem (użyj połowę, ok 4 łyżek na jedną pizzę). Połóż na pizzy ulubione składniki, posyp oregano. Posyp serem mozarella pizzę i wstaw do piekarnika na ok 10-12 minut. Blachę umieść na środkowym poziomie. Powtórz czynność z drugim plackiem.






Rady:
- dosypuj mąkę przy wyrabianiu ciasta, jeżeli okaże się zbyt lepkie
- koncentrat pomidorowy może być zastąpiony pomidorami (np z puszki) lub sosem pomidorowym
- użyj tartego sera mozarella (ja kupuję opakowania 200 g i zużywam 1 opakowanie na 1 pizzę)
- moje ulubione składniki, które polecam: oliwki + tuńczyk + kapary, oliwki+szynka parmeńska+kapary, szynka+pieczarki, szynka parmeńska + rukola (rzucona na upieczoną już pizzę, po wyciągnięciu z pieca)+parmezan.
- dwie pizze to ciut za dużo dla dwóch osób na kolację. Ciasto na drugą pizzę może być zamrożone.




Napisała Majola

1 komentarz: